ARHING inženjering postoji od 1990. godine, kontinuirano djelujući u praksi, što je rezultiralo realizacijom preko 100 objekata različite namjene. Shvatajući realnost svih parametara sredine u kojoj se stvara, rezultat je prihvatanje našeg projektantskog koncepta sa respektom. Razumijevanje investitora i njegovih potreba dovodi do pozitivne interakcije u projektantskom postupku, jer smo svjesni činjenice da je upotrebljivi prostor generator arhitektonskog stvaralaštva. Učešće na konkursima rezultiralo je izgradnjom nekoliko značajnih objekata. Nagrade i priznanja, koje su došle kao posledica predanog rada, ohrabruju, ali smo svjesni i da obavezuju. Shvatajući arhitekturu kao uzvišeni čin stvaranja „iz ničega“ u nešto materijalno i upotrebljivo, istraživačkim postupkom uvijek želimo dodati nešto novo onom što je već viđeno. To što je „već viđeno“ i zatečeno, teži se transponovati kroz prizmu sadašnjeg vremena i savremenih potreba. Tako nastaje arhitektura kontinuiteta koja se svjesno odupire globalizaciji svega postojećeg. Iz takvog stava nastojimo da stvorimo arhitekturu sa karakterom, sublimiranog životnog iskustva u kojoj se prepoznaje kolektivno nesvjesno sa kompleksnim navikama, toposom i civilizacijskim naslagama koje daju pečat svakom ambijentu.

Danas naš tim pored inženjera saradnika čine arhitekti sa iskustvom kao i mladi tim:

Dr Rifat Alihodžić, dipl.inž.arh. Redovni profesor

Rođen u Beranama 1956. godine. Gimnaziju završio u Bijelom Polju. Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Zvanje magistra tehničkih nauka stekao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na smjeru “Arhitektonska kompozicija”. Predmetni magistarski rad dobio je prestižnu nagradu “Milorad Macura” koju dodjeljuje Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije. Zvanje doktora tehničkih nauka, iz oblasti arhitekture i urbanizma, stekao na Fakultetu tehničkih nauka-Departman za arhitekturu i urbanizam u Novom Sadu. Teorijska istraživanja su usmjerena na perceptivne procese u arhitekturi i arhitektonsku kompoziciju.    

Prvo zaposlenje ostvario u Zavodu za urbanizam i projektovanje Bijelo Polje. Sopstveni projektnio biro „ ARHING inženjering“ pokrenuo 1990 godine. Na Univerzitetu Crne Gore zaposlen od 2008. godine sa akademskim znanjem redovni profesor.

U stručnoj praksi realizovao preko stotinu objekata, od čega pet  prema prvonagrađenim konkursnim rješenjima.

Dva realizovana objekta su publikovana u eminentnim, međunarodnim časopisima za relizovana arhitektonska djela. Časopis “Word Architecture” u tematskom broju posvećenom funeralnoj arhitekturi, objekat kapele u Bijlom Polju uvrstio je među trinaest objekata te vrste iz cijelog svijeta. 

 • Dobitnik prestižne nagrade „Borba“ za najbolje realizovano arhitektonsko djelo u Crnoj Gori 1990 godine, treće nagrade na međunarodnom salonu urbanizma u Nišu 2011, nagrade „CEMEX“ 2014.god. na državnom nivou. Godine 2018bdobio prvu nagradu na državnom i treću nagradu „CEMEX“ na međunarodnom niovou u Meksiku.
 • Nominovan dva puta za, međunarodne, prestižnu nagrade “Mies Van de Rohe Award for Architecture Barcelona”.
 • Svojim djelom, prema nominaciji Ministarstva kulture Crne Gore, predstavljavao Crnu Goru na XII internacionalnom Bienalu arhitekture u Veneciji 2010 godine (jedan od tri izložena projekta).
 • Uloga Komesara nacionalne izložbe na XIII internacionalnom Bienalu arhitekture u Veneciji, povjerena od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore 2012. godine.
 • Izlagao, prema izboru selekcionog žirija, na “East Centric Architecture Triennale” u Bukureštu 2013 i 2016 godine.
 • Učesnik pet salona arhitekture, prema odlukama selekcionog žirija u Beogradu.
 • Učesik pet salona arhitekture Saveza arhitekata Crne Gore, Podgorica.
 • Autor izložbe crnogorske recentne arhitekture „GO BEYOND“ 2006-2016, Podgorica 2016.godine.
 • Jedan od četiri ravnopravna autora izložbe crnogorske vernakularne arhitekture u Pekingu 2016 i na Cetinju 2017.god.
 • Autor većeg broja naučnih radova, jedne knjige i jedne monografije izdate od strane crnogorske Akademije nauka i umjetnosti.
 • Jedan od autora djelova četiri monografije međunarodnog značaja.
 • Gostujući urednik časopisa “AR” Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani (AR 2017/1).
 • Gostujući profesor na arhitektonskim fakultetima u Beogradu, Ljubljani, Ankari (METU) i Bariju (Politehnika).
 • Od 2008-2012 vršio funkciju predsjednika Saveza arhitekata Crne Gore.
 • Redovni član Akademije inženjerskih nauka Crne Gore od 2008.godine.
 • Član odbora za arhitekturu i urbanizam Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Mr ELVIRA MUZUROVIĆ dipl.ing.arh.

Rodjena 1984. godine u Podgorici. Zvanje inženjera arhitekture stekla na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2006. godine. Magistarski rad odbranila 2008. godine takođe na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu uz mentorstvo Prof.mr. Ognjenke Finci. Iste godine započinje svoju praksu u studiju “ARHINGinženjering”. Kao arhitekta radila na složenim zadacima arhitektonskog projektovanja i stručnog nadzora na realizaciji objekata.

 • Članica crnogorskog tima na XII Bijenalu arhitekture u Veneciji, 2010. godine.
 • Učesnica četiri crnogorska Salona arhitekture od 2014. godine. 
 • Autorka publikacije: “Gradska multietnička info kuća” Podgorica, 2015. godine (Katalogizacija u publikaciji, Nacionalna biblioteka Crne Gore, Cetinje)
 • Kao članica tima “Metamorfoza” dobitnica je prve nagrade na međunarodnom urbanističko – arhitektonskom konkursu na mjestu jalovišta bivšeg rudnika u Mojkovcu, pod pokroviteljstvom UNDP-a u Crnoj Gori. Okarakterisano kao visokvalitetno rješenje od starne Ministarstva Crne Gore, ovaj projektat je predložen i izložen kao jedan od tri projekta na XII Bijenalu svjetske arhitekture u Veneciji 2010. godine.
 • Kao dio tima, dobitnica druge nagade na međunarodnom konkursu za idejno arhitektonsko rješenje administrativnog objekta za potrebe Opštine Zeta 2022. godine.

Rezultat dugogodišnje prakse i istraživanja u oblasti uređenja prostora, pored značajnog broja projekata enterijera, kroz produkt dizajn namještaja je i kolekcija fotelja kao transformacija našeg tradicionalnog kroz savremeno: “Warmthofstainless” / ALTA DESIGN, 2017. godine, kao i kolekcija lampi “Light me UP” 2018. godine. Kolekcije su predstavljene u okviru izložbe “On Architecture / New Materials and Design in Architecture and Art, STRAND, Beograd, 2019. godine.

JASMINA SALKOVIĆ spec.sci.arch

Rođena 1987.g. u Nišu. Arhitektonski fakultet završava u Podgorici. Praksu započinje u arhitektonskom birou “ARHINGinženjering” 2011-e godine, gdje radi i danas. U periodu između 2014-2016 radi kao saradnik u nastavi na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici. Dio je ALTA DESIGN tima, u okviru kojeg potpisuje kolekciju čiviluka “Hang in/Hang out”. Kao dio ARHING-a potpisuje značajan broj projekata i učestvuje na više međunarodnih i nacionalnih konkursa.

Nagrade i priznanja:

 • Nagrada Univerziteta Crne Gore „najboljem studentu Arhitektonskog fakulteta“, za studijsku 2007/08. godinu
 • Studentska nagrada „19.Decembar“  Glavnog grada Podgorice za 2009. godinu
 • 2011. Prva nagrada na studentskom konkursu za idejno arhitektonsko – urbanističko rješenje centralne zone Žabljaka, autorski tim: Rovčanin Gordana, Raspopović Davor, Ostojić Miloš, Milić Milan, Čvoro  Vuk
 • 2013. Druga nagrada na konkursu za idejno rješenje za izradu skulpture “Nulti kilometar” u Baru, autorski tim: Rovčanin Gordana, Mulić Mirza
 • Druga nagrada za Zonu 1 i Zonu 2 na međunarodnom konkursu za urbanističko – arhitektonssko rješenje za Pristan, Ulcinj, autorski tim: Rabrenović Jelena, Branko Lutovac, Gojko Mitrović
 • Autor postavke Tradicionalne izložbe studenata Arhitektonskog fakulteta, uz podršku TEMPUS projekta i Muzeja i galerija Podgorice, u okviru Decembarskih dana kulture 2014.godine, Koautori: Jelena Rabrenović, Branko Lutovac
 • Organizacija više studentskih radionica u okviru Tempus projekta DAPEEWB na temu energetske efikasnosti.
 • Saradnik na projektu Idejno rješenje gradske multietničke info kuće, fonda za zastitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, autor publikacije: Msc Muzurović Elvira, d.i.a.
 • 2016. Nagrada II crnogorskog Salona arhitekture u kategoriji Projekat, za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje Eko sela Andrijevica, autorski tim: Jelena Rabrenović, Branko Lutovac, Gojko Mitrović.
 • 2020. III mjesto na Međunarodnom konkursu za idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje uređenja korita i obala rijeke Morače, autorski tim: Branko Rabrenović, Dušan Vlahović.

BRANKO RABRENOVIĆ spec.sci.arch

Rođen 1997. godine na Cetinju. Osnovne studije završio na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici 2018. godine. Preko programa stručnog osposobljavanja radio kao arhitekta u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”, paralelno sa Specijalističkim studijama koje završava 2019.godine. Od 2019.godine zaposlen u studiju “ARHINGinženjering”. Kao arhitekta radio na složenim zadacima arhitektonskog projektovanja i stručnog nadzora. U sklopu tima Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, učesnik izložbe “100 Jahre Bauhaus”. Dobitnik više nagrada na nacionacionalnim i međunarnodnim konkursima.

RAFET ALIHODŽIĆ dipl.ing.građ.

SAJO KOLIĆ dipl.ing.el.

Kroz naš studio, praksu je sticao veliki broj arhitekata i inženejra saradnika:

Ideja Kasumović, dipl.ing.arh.

Darka Slavković građevinski tehničar

Fuad Šabović dipl.ing.arh.

Sekule Damjanović ing.građ.

Petar Rahović dipl.ing.arh. 

Imer Franca spec.sci.arh. 

Mirza Mulić spec.sci.arh.

Dr Gordana Rovčanin Premović spec.sci.arch.

Program stručnog osposobljavanja obavljali su studenti arhitekture:

Elzana Husović

Milena Raičević

Kenan Spahić

Demir Redžić

Veljko Vulanović

Medina Ćatović

Mirko Popović

Irina Damjanović

Selma Bulić

Alden Bajramspahić

Emir Ljaljević

Nikola Bulatović

KNJIGE, MONOGRAFIJE I NAUČNI RADOVI – GOOGLE SCHOLAR SAJT
Aga Khan Award for Architecture Nominee
Od Spomena do Zaborava: Spomenik na Barutani, arh.Svetlana Radević
KNJIGE, MONOGRAFIJE I NAUČNI RADOVI – GOOGLE SCHOLAR SAJT
Aga Khan Award for Architecture Nominee
Od Spomena do Zaborava: Spomenik na Barutani, arh.Svetlana Radević

DIREKTOR: 

Dr RIFAT ALIHODŽIĆ dipl.ing.arh.

E-mail:   [email protected]
Mob.tel: +382 67 240 607

ADRESA

Adresa: Đečevića 29, 81000 Podgorica, MONTENEGRO
E-mail:  [email protected]
Kontakt: +382 20 621 706 / +382 67 240 607

PIB:  02066203
PDV: 70/31-00080-1